Konfirmaatio

Konfirmaatiota edeltää rippikoulu, jossa syvennytään kristilliseen uskoon ja pohditaan elämän suuria kysymyksiä.

Konfirmaatiossa on kysymys kasteen vahvistamisesta eli rippikoulun käynyt vahvistaa itse kuuluvansa siihen kristilliseen uskoon, johon hänet on kastettu. Konfirmoitava yhtyy samaan uskontunnustukseen, jonka vanhemmat ja kummit lukivat kastetilaisuudessa.

Konfirmaatiossa seurakunta rukoilee nuorten puolesta ja heidät siunataan. Kummit kutsutaan alttarille siunaamaan kummilastaan. Jos kummit ovat estyneitä, siunaamaan voi tulla joku muu läheinen.

Konfirmaation jälkeen nuori voi..

.. käydä itsenäisesti ehtoollisella

.. ryhtyä lapsen kummiksi

.. äänestää seurakuntavaaleissa täytettyään 16 vuotta

.. asettua ehdokkaaksi seurakuntavaaleissa täytettyään 18 vuotta

.. mennä naimisiin kirkossa täytettyään 18 vuotta

Rippijuhlan jälkeen

Riparin ja rippijuhlan tunnelma lämmittää muistoissa pitkään. Pelkkiin muistoihin ei tarvitse kuitenkaan tyytyä. Seurakunnan nuorten toiminnassa raikuvat samat laulut ja mukavaa yhdessäoloa on viikottain.

Voit kouluttautua myös isoseksi tuleville ripareille tai muille leireille. Isoskoulutus itsessään sisältää elämyksiä, leirejä ja mahdollisuuksia syventää ymmärrystä kristinuskosta sekä ryhmätoiminnasta.

Lisätietoa nuorten toiminnasta

Rippikouluun kuuluu neljä vaihetta

Kaste

Useimmat meistä on kastettu vauvoina. Rippikoulu on kasteopetusta, eli opetusta siitä uskosta johon meidät on kasteessa liitetty. Joillekin rippikoulu merkitsee johdatusta kasteeseen ja opetusta siitä uskosta, johon kasteessa liitetään. 

Seurakuntayhteysjakso

Jokainen kirko jäsen kuuluu tiettyyn seurakuntaan. Seurakuntayhteysjaksolla on kaksi tavoitetta: oma rippikouluryhmä tutustuu ja oma seurakunta tulee tutuksi. Ryhmänä osallistumme oman seurakunnan toimintaan ja myös tehdään yhdessä. Käymme kirkossa, osallistumme diakoniatyöhön, tutustumme Raamattuun. Myös muualla leirijakson käyvät nuoret osallistuvat seurakuntayhteysjaksoon omassa seurakunnassa. Heitä kutsutaan satelliittirippikoululaisiksi. 

Intensiivijakso

Monelle odotetuin osa rippikoulua on rippileiri. Leirillä elämme kristittyinä yhdessä, opiskelemme uskoa - ei pelkästään tietoa ja faktoja, vaan kristittyjä tapoja. Rukoilemme, keskustelemme, olemme hiljaa, nauramme ja syömme yhdessä. Usein yhteiselossa leirillä on jotain erityisen ainutlaatuista, joka jää sydämeen pitkäksi aikaa. Joillekin ajatus näin tiiviistä yhdessäolosta voi olla myös ahdistava. Päiväkoulu on hyvä vaihtoehto silloin, jos ajatus ympärivuorokautisesta yhdessäolosta tuntuu liialliselta. Päiväkoulun intensiivijakso toteutetaan koulupäivätyyppisesti. Leirielämään, kuten koko rippikouluun, kuuluu myös sääntöjä. Niiden tarkoitus on tehdä rippikoulusta jokaiselle turvallinen ja hyvä kokemus. 

Konfirmaatio

Konfirmaatio on rippikoulun päätösjuhla. Konfirmaatioon kutsumme myös kummit, jotka olivat läsnä kun sinut kastettiin. Konfirmaatiossa tunnustat uskosi yhdessä muiden kanssa ja saat käydä ensimmäistä kertaa itsenäisesti ehtoollisella. Sinut siunataan ja saat ottaa merkittävän askeleen kohti aikuisuutta ja itsenäisyyttä. Konfirmaation jälkeen voit toimia kummina ja asettua ehdolle seurakuntavaaleissa, kun olet täysi-ikäinen. 16-vuotiaat kirkon jäsenet saavat äänestää seurakuntavaaleissa. Rippikoulu on kirkkohäiden edellytys. 

Konfirmaatio ei ole pakollinen. On myös mahdollista käydä rippikoulu kokonaan läpi, mutta jättää konfirmaatio väliin. Myös muiden uskonnollisten yhdyskuntien jäsenet voivat osallistua rippikouluun. Vain ehtoollinen on rajoitettu muilta kuin kastetuilta kristityiltä. Kaikkeen muuhun rippikoulutoimintaan voi osallistua, vaikka ei olisi kastettu. 

ehtoollinen
konfirmaatio